Sunday, February 27, 2011

Cadangan Untuk Kamus Dialek

Salam sayang,

Kredit dari Yahoo Image

Kamus Dwi Bahasa Iban - Melayu - Inggeris dah keluar...hehhhee...

Selepas penat merantau jauh....tiba - tiba aku terjumpa seorang yang berlainan cakapnya...entahlah..bahasa mana...yang pasti bahasa Malaysia..sebab beliau adalah orang Malaysia...bukan orang Jepun or Korea..ek...

So..dengan penuh kederat aku cuba memahami sedikit - sedikit apa yang dibincangkan bersama...maklumlah, aku sorang jer yang asal dari negeri lain...yang aku pi masuk dalam sekumpulan golongan negeri lain tuh ape pasal...kan dah tak paham...padan muka aku...diorang kutuk - kutuk aku ka...aku pun tak tahu...maka, dengan penuh keinsafan...terus aku terseyum seluas dunia...hatta diorang cakap aper tah....aigoooo...sangat kasihan betul lah...banyak lagi perlu belajar...

Then, aku pun balik rumah...dan memikir...alangkah bagusnya kalau.....

Dewan Bahasa Dan Pustaka Buat Kamus Dialek Seluruh Malaysia ...kan..kan...

kredit kat Yahoo Image

Tak pun, ade lappy kecik gini, leh taip ape - aper yang tak paham..kan..kan...

p.s : korang pulak camner, pernah jadi kes gini...or hampir - hampir gini...??? Then, aper tindakkan korang, adekah korang buat derrrkkk ja??

Kalau suka, boleh Like:) Kalau minat, boleh Komen:)

9 comments:

Nasriq said...

meh berguru dengan aku... dengan syarat belanja domino pizza tiga hari berturut-turut...

confirm... silap2 dialek uganda pun boleh...

LiErOSe~QiEmi said...

buat2 jela paham, abeh cite..

woi cabiman, nak kawen kan, diyeet laaaaaa

Yutaka Mushimura said...

nasriq: hohohoo...yer ker???:)

KUREKURE COMEL said...

bahasa ganu ada tak?hehehe...
mne la tau blh blajor jgk....

Yutaka Mushimura said...

CP Bunga: hahha..yer mencik...yer...angguk2 ja lah...

Yutaka Mushimura said...

mina: oh..tak dok lagik arr...mina.tuh mintak adekan cadangan dari DBP tuh...

Unai said...

Hi, i like. Bagus idea kamus dialek tuh..

Yutaka Mushimura said...

unai : heheheh...just cadangan ja..sesapa keje kat DBP tuh, boleh utarakan....ek...:)

kamusdialek said...

boleh try www.kamusdialek.com

~~Kenyataan Bertulis~~

Blog kepunyaan Yutaka Mushimura atau RisingSunAwakenMoon.blogspot.com adalah blog peribadi. Semua entri yang dihasilkan adalah berkisarkan kepada pendapat peribadi semata-mata sahaja. Blog ini juga mengandungi maklumat yang dikumpulkan bagi tujuan rujukan sahaja di masa tua tuan empunya blog serta akan diabadikan sehingga ke anak cucu. Sebarang penggunaan bahan dari blog ini adalah atas risiko pengunjung sepenuhnya.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak dari maklumat dalam blog ini. Mohon untuk pastikan pengunjung blog ini berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini sebab pemilik blog tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas segala komen-komen yang diberikan oleh pengunjung. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pengunjung itu sendiri. Pemilik blog juga tidak menjamin ketepatan maklumat yang dipautkan dalam mana-mana entri.

Pemilik belog ini juga berhak untuk diberikan kredit sekiranya terdapat plagiat dari mana - mana entri yang telah dijadikan rujukan dengan izin. Segala aktiviti plagiat yang dirujuk tanpa keizinan adalah dilarang sama sekali.

Sekian terima kasih. Kredit untuk Jardness.com atas kenyataan di atas.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...