Sunday, January 30, 2011

Laluan Alternatif Dari KL Ke Lumut - Tak Perlu Ikut Highway

Salam...

Semalam, hari sabtu..... aku bergegas balik dari rumah sewa di KL bersama - sama adik kesayangan aku terus memecut laju dengan kereta ikut jalan lama..xmain lah ikut highway....kadang - kadang tuh bila nak drive jauh nih perlukan adventureous ,barulah x ngantuks betul x???

so, meh aku gitau korang semalam aku ikut jalan mana.....destinasi dari rumah bermula dari area Jalan Ipoh, KL, dan destinasi terakhir aku adalah di Lumut, Perak. Aku just listout jer ek laluan yang tak payah pakai tol bayar mahal - mahal ek....so, check it out bebeh.


kredit dari Yahoo image dan Tokey Crazy Car

Korang suka x rupa kereta nih..kalu aku pakai camne la gamaknya ek???

  1. Destinasi Permulaan - Jalan Ipoh
  2. Laluan menerusi bulatan Kepong, area Brem Mall KL
  3. Teruskan perjalanan ke Jaya Jusco dan terus ke Kuala Selangor - area nih dah hujan renyai
  4. Lepas tuh, jalan punya jauh terjumpa perkampungan omputih, Desa Coalfiled -area nih pun hujan jugak
  5. Then, jumpa route mencabar suspension kereta aku, area Ijok. Jalan punya macam ular kena palu.
  6. Tau - tau ade simpang 3, amek ke kanan terus ke Kuala Selangor - area nih pun hujan lagi
  7. Laluan tuh tempuh Kuala Selangor, Assam Jawa, Sungai Buloh dan lain - lain... - area nih dah hujan dalam 2 ke 3 kali...
  8. So, alternatif jalan nih..memang tak lalu Jalan Klang dan Meru memandangkan semua orang pakat balik cuti CNY
  9. Teruskan laluan sampai nampak signboard ke Pangkor. Kalau terus ke depan, korang akan tempuh Teluk Intan pulak. So, ambillah simpang ke kiri.
  10. Laluan seterusnya adalah lalu Jambatan Sultan Idris.. 
  11. Teruskan penjalanan tanpa belok - belok..akhirnya sampai jumpe signboard ke Seri Manjung. Ambil belok ke kiri.
  12. So, teruskan perjalanan korang...sampai jumpe signboard ke Lumut. - area nih pun hujan jugak...

Emm..camne korang???Hope korang pernah lalu laluan alternatif nih...Just for sharing info dengan korang ek...Kalu nak pergi ikut laluan highway...korang kenalah bayar RM 14++ untuk tol. Kalau aku tersilap kasik info, korang please correct me okeh...bile sama - sama kasik maklumat, barulah dunia blogging bertambah ceria...betul x??

extra information dari Kay :

tol duta - bidor RM17++..
tol putrajaya - bidor RM22++


p.s : kalau korang perasaan, sepanjang aku balik ikut laluan alternatif nih, berapa kali aku tempuh hujan???Dan, sebab terlalu sayangkan kereta, aku pun terus kene Demam yang teruk giler babey...still x sihat lagi...huhuhuh..

p.s : Dan sebagai konklusinya, bila kita sayang pada kereta, kita pun terus berjangkit dengan kereta....nasib baik ar aku belum sayang wanita lagik....perh...kalu x, entah ape la penyakit aku dapat...kui3x.




Kalau suka, boleh Like:) Kalau minat, boleh Komen:)

6 comments:

MisZ Aien said...

wah...bagus info ini ..hihikk..walaupon saya tak tau apa pon..kiki..selamat bercuti cik ain...

tia said...

haha! tia dlu tiap2 minggu lalu jln tuh sbb nk balik poli kt sabak bernam,

selain lalu kt jj kepong tuh, dari jalan ipoh naik bulatan batu caves, straight je sampai sungai buloh ;)

Yutaka Mushimura said...

miz aien: bukan aper..just peringatan n harap info nih melekat dlm otak jer...

maklumlah nanti dah tua, x bleh nak ingat semua bende....betul x???

Yutaka Mushimura said...

tia: woohaaa..relly, ade jalan len lagi ka????

akan dicuba len kalik...:)

tq tia

math said...

jln klang jln meru memang la sesak. jln kapar kurang jem + kurang traffic light. conclusion: dari klang-lumut, tol=rm0 . Kalo dari KL naik federal rm2.00++ -jln kapar-lumut

Yutaka Mushimura said...

math: woohaa..betul2...heheh..cam biase je jalan tuh...:)len kali jumpe, jom bunyikan hon...hahaha

~~Kenyataan Bertulis~~

Blog kepunyaan Yutaka Mushimura atau RisingSunAwakenMoon.blogspot.com adalah blog peribadi. Semua entri yang dihasilkan adalah berkisarkan kepada pendapat peribadi semata-mata sahaja. Blog ini juga mengandungi maklumat yang dikumpulkan bagi tujuan rujukan sahaja di masa tua tuan empunya blog serta akan diabadikan sehingga ke anak cucu. Sebarang penggunaan bahan dari blog ini adalah atas risiko pengunjung sepenuhnya.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang bentuk kerugian, secara langsung atau tidak dari maklumat dalam blog ini. Mohon untuk pastikan pengunjung blog ini berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen di sini sebab pemilik blog tidak akan bertanggungjawab secara langsung atau tidak langsung ke atas segala komen-komen yang diberikan oleh pengunjung. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pengunjung itu sendiri. Pemilik blog juga tidak menjamin ketepatan maklumat yang dipautkan dalam mana-mana entri.

Pemilik belog ini juga berhak untuk diberikan kredit sekiranya terdapat plagiat dari mana - mana entri yang telah dijadikan rujukan dengan izin. Segala aktiviti plagiat yang dirujuk tanpa keizinan adalah dilarang sama sekali.

Sekian terima kasih. Kredit untuk Jardness.com atas kenyataan di atas.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...